Svako ko je pokrenuo Search kampanju u Google Ads-u, gotovo sam siguran da je imao dilemu koji metod licitiranja  izabrati. Uvek se javlja pitanje, koji način licitiranja je najbolji za kampanju i njen krajnji rezultat. Najčešća dilema se javlja između Target CPA i Manuel CPC metode licitiranja. Treba znati da su to dve  različite metode  u Google Ads-u i zato je važno naučiti kako one funkcionišu pre nego što pređemo u detaljno procenjivanje kada koju treba koristiti i zašto baš tada.

 

Ukratko, Google za njih kaže sledeće:

 

Manuel CPC – način licitiranja koji omogućava potpunu kontrolu za svaku ključnu reč. U praksi vi podešavate cenu po kliku za svaku ključnu reč i Google vam naplati samo kada neko preko te ključne reči klikne na vaš oglas i poseti vašu web stranicu, odnosno sajt.

Target CPA – automatizovan i fleksibilniji način licitiranja. Google algoritam upravlja licitacijama i sam povećava ponudu za određenu ključnu reč kada proceni da je velika verovatnoća da će doći do konverzije.

 

Ovo je tema koja često dovodi do rasprave među Google Ads stručnjacima. Vodi se polemika koja je bolja licitacija i koja dovodi do više konverzija.  Argument za Manuel CPC obično bude da  nudi mnogo veću kontrolu u podešavanju ponuda, dok za Target CPA kažu da štedi vreme i trud automatizacijom postupka licitiranja i da Google najbolje zna. Iskustvo mi govori da Google algoritam najbolje zna jedino u slučaju ako je to interes za sam Google.

Konsenzuz ne postoji kada je u pitanju koja metoda licitiranja funkcioniše bolje i u kojim slučajevima. Zato ću podeliti svoje mišljenje i objasniti u kojim situacijama koji metod licitiranja koristiti. Počeću od Manuel CPC iz razloga postoji od samog početka Google Ads-a , nekadašnjeg Adwordsa.

 

Manuel CPC najbolje funkcioniše kada:

  • Želite da kampanja prikupi što veći broj klikova
  • Želite da imate što višu poziciju oglasa
  • Želite da ostvarite što veći “impression share”
  • Pravite novu kampanju

Target CPA najbolje funkcioniše:

  • Kada je cilj vaše kampanje posvećen isključivo konverzijama
  • Kada imate ispravno podešene konverzije
  • Kada imate više stotina ili hiljada ključniih reči
  • Imate minimum 50 ostvarenih konverzija u prethodnih 30 dana

 

Sada se sigurno pitate zašto je neophodno imati 50 ostvarenih konverzija?

 

Dakle, Target CPA je automatizovani način licitiranja i funkcioniše u vidu Google algoritma. Kako bi algoritam doneo odluku kada treba licitirati i kolika ponuda treba iznositi za ključnu reč, prvo mora da ima neke obrađene podatke, koje prikuplja od konvertovanih posetilaca. On se uči profilima vaših posetilaca koji su konvertovali i traži slične njima. Uvek treba imati u vidu da što su efikasniji podaci o konverzijama, to će Google donositi bolje odluke kada je licitiranje u pitanje. Samim tim, stopa i broj konverzija će biti veći.

Možemo se složiti oko toga da Target CPA  može uštedeti trud i vreme, samim tim što algoritam uzima u obzir stotine metrika i signala za donešenje odluka o licitiranju. Nažalost, treba imati u vidu da nam Google ne otkriva koji su to signali niti nam daje mogućnost da ih sve pregledamo u jednom izveštaju kako bismo mi doneli odluku, u slučaju da se opredelimo za Manuel CPC metod licitiranja.

 

Da li treba započeti sa Target CPA licitiranjem ukoliko pokrećete nove kampanje?

 

Zapamtite da bi automatizacija najbolje funkcionisala i licitacija radila u vašu korist, treba da imate odgovarajuće podatke o ostvarenim konverzijama. Zbog toga nikad ne bih započeo novu kampanju sa Target CPA metodom licitiranja, iako bih imao za cilj da dođem do što većeg broja konverzija.

Radije bih započeo sa Manuel CPC metodom licitiranja i vremenom kada bih prikupio i obradio podatke konvertovanih posetilaca,  polako prešao na Target CPA. I to isključivo u slučaju da imam stotine ključnih reči i budžet koji mi ne omogućava da ostvarim veliki impression share. Ukoliko bih imao sve pod kontrolom i odgovarajući budžet, ostao bih na Manuel CPC metodom licitiranja.

Ponavljam, ovo je moje mišljenje i način kako bih postupio, siguran sam da mnogi Google Ads stručnjaci se neće složiti sa mnom, što je potpuno legitimno. Zato svako treba testirati šta najbolje radi na sopstvenim kampanjama.

Kampanje koje sam do sada pravio i koje vodim su pokazale da meni to daje najbolje rezultate. Moji testovi su rekli da Target CPA je bio bolji samo ukoliko sam bio ograničen sa budžetom u smislu da ne mogu biti maksimalno vidljiv na svim ključnim rečima. Ovo važi samo za Google Search kampanje.

Ukoliko imate neko pitanje ili nedoumica oko metoda licitiranja, slobodno mi se javite na linkedin-u ili  pišite ovde.